A hosszú hétvégénk egy részét vidéken, a barátainkkal töltjük. Napsütés, nyugalom, horgásztó, all inclusive ellátás, minden adott a kikapcsolódáshoz.
De mi lesz a diétámmal, így, hogy néhány napig nem a saját konyhámban vagyok?
Ezzel kapcsolatban két elvem van. Egyrészt nem hiszek abban, hogy: „most nyaralunk, csak néhány napra hagyom abba, aztán újrakezdem” – ez a hozzáállás, hatalmas lehetőség az elcsúszásra és a feladásra, arról már nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen több napos kilengés az alkalmazkodni próbáló szervezetünknek sem tesz túl jót. Másrészt nem vagyok egy született biocsaj és sajnos házitündér sem, alig várom, hogy lazítsunk egy kicsit, nem fogok ezekre az utakra több napi, a szám íze szerint előre összeállított, gondosan dobozolt, hideg-meleg étellel elindulni.
A megoldás az arany közép út, amit tapasztalatom szerint nem is nehéz megtalálni.
A legtöbb étterem és vendéglátó hely nincs berendezkedve semmilyen diétára, nem készítenek „mentes” ételeket, ellenben segítőkészen próbálják kielégíteni az igényeket. Főleg ha kérdéseinket és kívánságainkat kedves mosoly kíséretében tesszük fel, esetleg röviden meg is indokoljuk, miért kérdezünk bele mélyebben az étlapba: nem kötözködünk, hanem megoldásokat keresünk. Ha olyan helyen szállunk meg ahol reggelit és vacsorát is kapunk, én mindig előre vásárolok magamnak teljes kiőrlésű pékárut, amit szép csendben beviszek az étkezőbe, soha nincs probléma belőle. A szendvicsre való kínálat mindenhol bőséges, húsételek, tejtermékek, zöldségfélék mindig vannak, lehet válogatni igény szerint. Nehezebb a helyzet a meleg ételekkel, a magyar konyha nem a reform menüről híres, nagyon nem!
Nekem legjobban a zöldek szoktak hiányozni, főzelék biztosan nincs, a levesek üresek vagy tésztától sűrűek, és legtöbbször még párolt zöldség sincs a köretek között. Meglepve tapasztalom azonban, hogy ha rákérdezek, mindig találnak számomra megoldást. Varázsoltak már elém kérésre néhány perc alatt olyan grill zöldség tálat, hogy a tíz ujjamat megnyaltam utána, de életem legfinomabb sopszka salátáját –jó sok sajttal – is küön, csak én kaptam, cserébe a kedves mosolyomért, úgy, hogy a választékban nyoma nem volt annak, hogy ilyen finomságokat rejt a konyha. A hússal legtöbbször nincsen gond, bár én bevallom, nem a natúr változatot szoktam választani, szeretem a töltött, rántott szeleteket. Itt most biztosan többen felhördülnek, hiszen a fehér lisztes panír nem diétás, nekem saját döntés alapján belefér, ha mellé a köret tényleg csak zöldség – semmi sültkrumpli, férj tányérjáról észrevétlenül ellopkodva sem – így a szénhidráttartalom pont kiad egy ebédnyit.
A desszertek legtöbbször felejtősek számomra…
… ám ha nagyon nem bírok magammal, akkor szívesen hoznak a kérésemre féladagot, nem szórnak rá porcukrot, nem öntik le vaníliasodóval, és ha még a gyereknek is az enyémből adok, akkor biztos nem kerül belém annyi cukor, hogy kétségbe essek miatta.
Ti tudjátok a diétát tartani, ha étteremben esztek? Milyen tapasztalataitok vannak, segítenek nektek a választásban?
Ha tetszik a Csoki nélkül, lájkold a facebook oldalát is!