Mit terveztek a hosszú hétvégére? Nekünk több programunk is van, ám mielőtt belevágnánk, az az első feladatom, hogy mindenkinek megtöltsem a pocakját! Ígértem, hogy írok nektek egy könnyű, egészséges menü ötletet ebédre, hamar készen van, utána miénk a világ 🙂
Idényzöldségek, ez a kulcsszó!
Új életem elején tett elhatározásaim közé tartozik, hogy igyekszem az évszak nyújtotta kínálatból válogatni, így tudom leginkább elkerülni a vegyszereket. A tavaszi zsendülő zöldek, a nyári bőség, a meleg őszi ízek mindig nyújtanak elég ötletet és egyre bátrabban fedezek fel új lehetőségeket is. Télen nehezebb a helyzet, azonban a fagyasztó a barátunk, és bár legjobb a sajátot enni, ha erre nincs lehetőség – és nekem nincsen – akkor a mirelit is szuper, egészséges választás.
Most azonban süt a nap, és teli a piac, így nem nehéz egy zöld ebédet összeállítani. Leves alapnak a zöldborsót választom, ez az egyszerű étel kis praktikával sokféleképpen feldobható. Akár levest, akár főzeléket készítek, rengeteg zöldséget – ez esetben borsót – teszek bele, ez adja az étel tömegét, nem a rántás. Szénhidrátspóroló trükk, hogy önmagával sűrítem vissza, összeturmixolt borsó, tejföl, a liszt akár el is maradhat. Izgalmasabbá tehetjük a hétköznapi ízeket tejszínnel, bazsalikommal, fetasajttal, a húskedvelők gazdagíthatják sertéscomb kockákkal, sőt akár galuska is mehet bele, bár ez már egy kevésbé diétás változat.
A főétel natúr szelet – a családunkban abszolút többségben a férfiak, így a hús kihagyhatatlan – köretként pedig a kedvencemet, a spárgát választom. Néhány éve fedeztem fel mennyire finomak ezek a zöld , fehér sípok és igazán egyszerű őket elkészíteni. Legtöbbször a zöldet választom, azt még hámozni sem kell, megmosom, letöröm a fás végeket (két végénél fogva meghajlítom a spárgaszárat, ahol magától törik, ott van fás rágós és a friss rész határa), ujjnyi darabokra vágom, kevés vajon megpárolom. De tényleg csak pár percig, hogy roppanós maradjon és ne veszítse el az ízét, a bimbós, rügyes vége a legfinomabb! Nagyobb étkű családtagjaim igényelni szokták a laktatóbb köretet is, ezért nekik krumplipürét készítek, a krumpli felét azonban kicserélem csicsókára, karakteresebb lesz az íze és magasabb a rosttartalma. Az asztalra egy külön tálba felaprózott friss petrezselyem és snidling is kerül, mindenki szórhat belőle ízlés szerint!
Desszertet a kicsik miatt készítek, a palacsinta mindig nyerő.A tésztába teljes kiőrlésű liszt kerül, vékonyra sütve észrevehetetlen. Töltelékként túró,tejföl, meggy vagy ribizli, cukor nem is kell bele, így is elfogy pillanatok alatt.
Rengeteg apró trükk van, amelyek segítségével a hagyományos ételeink is egészségessé, diétássá, zölddé varázsolhatóak, ha ügyesen csináljátok a család sem fog tiltakozni!
Az életmódváltók receptötletekkel, dietetikus tanácsadással segítenek nektek! Ti hogyan változtattok a régi recepteken? Legyetek nyitottak és kreatívak, mozogjatok, pihenjetek sokat, beszélgessetek a szeretteitekkel, használjátok ki a szabadidőt! Én is ezt fogom tenni és persze mindenről beszámolok majd nektek.