Itt a nyár, hétvégén kerti party a barátainkkal, viszek sütit.
De mit?
Étkezés tekintetében úgy érzem, az életmódváltás kifejezésből lassan elhagyhatom a második részt. Egyre őszintébben gondolom, hogy nevezhetem életmódnak amit élek, az egészséges ételek választása már nem szenvedés számomra, hanem rutin. Ezzel együtt nem száműztem az édességeket teljesen az életemből, bár már messze nem az övék a főszerep. Szívesen sütök-főzök, de nem vagyok elhivatott konyhatündér, így fitt sütik kreálása nekem nagy kihívás. Mivel nincs időm és figyelmem teljesen átképezni magam itthoni cukrászat terén, úgy döntöttem a gyorstalpaló technikát választom. Feliratkoztam lelkes és kísérletező kedvvel teli háziasszonyok szénhidrát csökkentett csoportjaiba és figyeltem: hogyan tudnám a jól bevált receptjeimet diétássá varázsolni? Sok tippet kapok, nem konkrét recepteket jegyzek meg, inkább szemléletet próbálok elsajátítani.
A süteménynek két fő összetevője van, amit próbálunk kikerülni, a liszt és a cukor. Haha, de akkor mit tegyünk bele? Van ám megoldás, figyeljetek csak!
Sokfajta liszt létezik, a finom fehéren túl is van élet. Minden nagyobb élelmiszerüzlet polcán van már teljes kiőrlésű, tönköly, vagy rozs. Én ezeket használom, így szénhidrátot ugyan nem sokat spórolok, de nyerek a glikémiás indexszel, már is beljebb vagyok. Nálam rutinosabbak bevetik magukat a bioboltok mélyére, hihetetlen mi mindenből lehet lisztet készíteni: gesztenyéből, tökmagból, sőt még rostból is. Ezekhez az igazán biosütikhez én már kevés vagyok, készíteni nem szoktam őket, enni viszont igen, ha szakértő kezek közül kerülnek ki, tökéletesek. Várjunk csak! Ki mondta egyáltalán, hogy kell liszt a sütibe? Meglepődve szívtam magamba a tudást, mert bizony sok tömegnövelő alapanyagunk van a liszten kívül, pl a zabpehely, a kókuszreszelék, a túró, a dió, a cékla, a sütőtök, a cukkini, a csicsóka.. Aki nem hiszi, járjon utána, a kókuszreszelékből készült piskótámnak és a céklából sütött csokis szeletemnek egész rajongótábora van!
Külön kategória és újdonság, az egyre népszerűbb chiamag. Ezek az apró, jeletéktelen magocskák kiváló zselésítő és térfogatnövelő hatással bírnak, ezért remek puding és krém alapanyagok. Használjátok bátran és mértékkel – nagy mennyiségben ugyanis emésztési problémákat okozhatnak.
A másik bűnös a cukor, ezen a téren azonban még könnyebb a dolgunk, igazán sok cukorpótló közül választhatunk.
Kísérletezgetni kell, kinek mit bír a gyomra – a legtöbb cukorhelyettesítő egyéni érzékenységtől függően puffaszt vagy hajt – az ízlése, a pénztárcája. Én a természetes édesítők mellett döntöttem, nyerő nálam a nyírfacukor, aminek –szerintem – nincs mellékíze és családilag nem bántja a hasunkat. Igaz szénhidrátot nem spórolok vele, viszont nem dolgoztatja az inzulin szigeteimet – más úton hasznosul. Boszorkány kezűek kevernek, kavarnak, egyéni édesítő mixeket kombinálnak a kapható lehetőségekből, rá lehet ám érezni ennek az ízére.
Még egy tipp: a legtöbb recept sokkal több cukrot ír, mint amennyire a sütinek valóban szüksége van, én általában kétharmadnyi adagot használok az eredetihez képest. Ha még egy csipet sót is szórtok a tésztába, igazán karakteres íze lesz bárminek, ami a tepsitekből kikerül.
Az életmódváltók oldalán dietetikusoktól és tapasztalt gasztrobloggertől kaptok tanácsokat és süteményrecepteket. Legyetek nyitottak és kreatívak, süssetek finoman, egyetek jóízűen!
Ha tetszik a Csoki nélkül, lájkold a facebook oldalát is, ahol law carb házifagyi receptre is bukkanhatsz!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: