Csoki nélkül

Út a bio élet felé

Hajnal van. A melegen fehérlő kemencébe betolom a tegnap bedagasztott kenyeret, az asztalon már vár a reggelim, egy kancsó frissen fejt,habos tej. A kitárt ajtón ömlik be a napfény, a tornácon pucolásra vár az édes sárgarépa, a zsenge zöldborsó, a roppanós cukkini, még csillog rajtuk a harmat…

 

Hát nem. Sajnos nem így élek, ez a kép csak az álmaimban létezik.

A nagyváros közepén lakom egy hatsávos út mentén, a kenyeret a sarki pékségben veszem, a tejet tetra pak dobozból öntöm a bögrémbe, a zöldséget jobb esetben piacról, ha szorít az idő, szupermarketből szerzem be.

Ennek ellenére az életmódváltással együtt, kialakult bennem az egészségesebb, adalék- és vegyszermentes ételek utáni vágy is.

Mikor vásárolok, úgyis megnézem a kiválasztott termék összetevőit  a cukor és szénhidráttartalom miatt,  így természetesen- ha már energiát fordítok rá -próbálom a természetesebb, kevésbé „műanyag” árut választani.

 

Nem lettem bio csaj.

Tisztelem azokat, akik önellátás híján a városi lét hátrányaival szembenézve, próbálnak tiszta, adalékmentes életet élni, én ezt –egyelőre – nem tűztem ki célul. A hozzáadott anyagok teljes elkerülését majdnem lehetetlennek tartom, de nem adtam meg magam teljesen, törekszem és részsikereket érek el.

Miért tartom ezt fontosnak?

A diétát én a kezdődő cukorbetegség miatt kezdtem el, így az első időszakban többször kellett a vércukromat étkezés után ellenőriznem és meglepő felfedezéseket tettem. Minél több adalékanyag van egy ételben, annál rosszabbul reagált rá a szervezetem. A legdurvább hatást,  kenyérnek nevezett termékek –tudjátok, ahol az összetevők listája lelóg a csomagolásról – és az előre elkészített kaják okozták, megállapítottam, hogy a testemet nemcsak a cukor és a fehérliszt, de az adalékok és a kifőzdékben gyakran használt kukoricakeményítő is alaposan dolgoztatják. Épp ezért tettem néhány egyszerű lépést a bio élet felé, kezdeti próbálkozások ezek, de hiszem, hogy kis változtatásokkal messzire jutunk!

 

1.A kenyérben és pékáruban nem kötök kompromisszumot. Csak olyat veszek, amiben teljes kiőrlésű liszt, víz, só, magok, fűszerek vannak. Kész,semmi más. A kenyér mindennapi eledelünk, óriási dolog, ha ebből egészségeset eszünk. Érdemes egy közeli, megbízható pékséget választani és ahhoz ragaszkodni.

2.Tejtermékek, sajtok esetében is megúszható a tartósítószer, a polcon sorakoznak olyan termékek is, amiben csak az van, aminek egy sajtban lenni kell. Külön utánajárást nem, csak egy kis olvasgatást igényel a felfedezésük.

3.Nem járok bio piacokra, de hoztam egy döntést a hazánkban termesztett idény zöldségek és gyümölcsök mellett. Nincsenek illúzióim, tudom, hogy ezek sem vegyszermentesek, de úgy gondolom lényegesen kevesebb kapott az a paradicsom amelyik a szomszéd faluból júniusban kerül az asztalomra, mint az, amelyik Spanyolországból utazik hozzánk januárban.

4.Konzervet nem eszünk, a fagyasztott áru ugyanazt tudja és jóval egészségesebb választás. A fagyasztás szuper módszer a tartósításra, egyre nagyobb lehetőségeket látok benne, kis konyhám megreformálása szempontjából. Körvonalazódik bennem egy fagyasztóláda beszerzése, a hűtőnk pici fagyiszekrénye már kidurran, bár tetrisz pakolási technikával hihetetlen befogadóképességel bír.

5.Nem fogyasztunk műanyag kaját sem, vagyis kerülöm az édességek, üdítők többségét és nemcsak a cukortartalmuk miatt. A napokban gondolkoztam el, vajon mi van a zero kólában, hiszen nulla a fehérje, szénhidrát és zsír tartalma, márpedig ezek ételeink alapkövei. Az összetevőket olvasgatva jöttem rá, hogy vízben oldott vegyszerek keverékét tartom a kezemben, el is ment a kedvem attól, hogy igyak belőle.

6.Meleg ételt jól bejáratott, házias kifőzdékben eszem, a tömegeket etető helyeken, biztosan belefutok a kukoricakeményítőbe. Azt tapasztalom, ha érdeklődök a kiválasztott étel összetevői iránt, szívesen elmondják, főleg ha tényleg olyan, mintha a nagyi főzte volna. Beszélgettem már egyetlen rövid kérdésre, a konyhából előkerült csillogó szemű szakácsokkal, örömmel vették, hogy érdeklődöm a főztjük iránt.

Az életmódváltók oldalán sok tippet olvashattok arról, hogyan lehet okosan és egészségesen vásárolni és étkezni. Biztatlak titeket, hogy olvassátok el az összetevők listáját mikor egy-egy termék mellett döntötök, meglepő felfedezéseket fogtok tenni és hamar rutinossá váltok a választásban!

Ha tetszik a Csoki nélkül,  lájkold a facebook oldalát is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!