Csoki nélkül

Menza felejtő

Ti mennyi zöldséget esztek?

Bevallom, számomra ez az egyik legnehezebb lépés, komoly kihívás, minden étkezésem részévé tenni a zöldeket.  Régen beértem a húslevesbe úszkáló néhány szál répával és nyár derekán a finom, édes, napérlelte paradicsommal, zöldpaprikával, az év nagyobb részében azonban semmi ilyesmit nem ettem.

Innen szép nyerni! Mikor fejest ugrottam ebbe az ismeretlen világba, még nem is tudtam mennyi színes felfedezés vár rám. 

A zöldség az egyik leghasznosabb táplálékunk, magas a rost – és alacsony a szénhidráttartalma, így könnyíti az emésztést, lassítja a cukrok felszívódását és segít a jóllakottság érzésének fenntartásában. És finom, tényleg finom, csak meg kell ismerni számos, rejtegetett jó tulajdonságát. Kezdjük a nyers zöldségekkel, így a leghasznosabb őket fogyasztani, hiszen tele vannak vitaminnal.

Ha tavasz, akkor medvehagyma

Bomlik a tavasz, nő a választék, uborka, piros és fehér retek, ezerfajta zöldsaláta, medvehagyma, újhagyma, zellerszár, néha egy-egy paprika – bár az ára most még a rosttartalmánál is magasabb – nyers sárgarépa, karalábé, felszeletelve, napközben rágcsálni. Mindig van belőlük otthon, gyorsan fogynak, érdemes nagy tételben vásárolni. Az interneten rengeteg saláta recept van, zöldfűszerekkel megbolondítva, de én sokszor eszem őket magában is, szépen kibontakozik az ízük, főleg hogy a cukrot már elhagytam, nem tompítja, torzítja az érzékelésem.

Köretként, fő ételként még bőségesebb a választék.

Egyre kevésbé főzöm a zöldséget, mert hamar jellegtelenné válik az íze, viszont megtanultam roppanósra párolni és grillezni, így megint egy újabb felfedezéssel lettem gazdagabb: a karfiolnak, brokkolinak, cukkininek, karalábénak, zellernek, spárgának, egyedi, különleges aromája van. A magyar konyha változatos levesek és főzelékek tekintetében. Akinek most az iskolás menza-élményei jutnak az eszébe és gúnyos mosolyra húzza a száját, annak azt tanácsolom, söpörje félre az előítéleteit és kísérletezzen bátran idényzöldségekkel, minimális rántással, zöldfűszerekkel!

Főzelék alapanyagok

Nagyon szeretem a rakott ételeket is, és bízva a  fantáziámban túllépek a kelkáposzta, rizs, darálthús hármason – bár az is milyen finom! Többféle zöldséget, kevés bulgurt és kedvem szerinti húsmennyiséget pakolok a tepsibe, leöntöm tejföllel, tojással, sajttal, nyammi. Hétvégén írok nektek további ötleteket egy újragondolt ebédhez, ahol a zöldségeké a főszerep, valamint az életmódváltók oldalán is szuper reform recepteket találtok, abból is kipróbálok néhányat! Legyetek kreatívak!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!