Van gömbölyű és szögletes, tömör és lyukacsos, kicsi és nagy, diós és tökmagos. Nem, nem csokiról beszélek, hanem a teljes kiőrlésű kenyerekről, kiflikről, péksüteményekről. A cukor után a fehér lisztet is száműzöm az életünkből – ebben a döntésemben részt vesz a család is – és meglepődve tapasztalom, milyen gazdag választék vár a pékségekben. Próbálgatok, kóstolgatok, kísérletezem és igazán élvezem a folyamatot. Nem a diabetikus pékárut keresem, nem is a szénhidrát csökkentett felirattal rendelkezőket, az a célom, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült, adalékanyag mentes és finom termékeket találjak. Sajnos sok hamisítvány van a polcokon, önmagában nem jelent sokat ha a kenyér barna, sokszor malátával színezik a finomított, fehér lisztből sütöttet is. Fontos a rosttartalom – a lassú felszívódás miatt – ha 100 grammnyi kenyérben 8-10 gramm rost van, elégedettek lehetünk. Hamar rutinossá válok, már a kezemben tartva, a kenyér tömegéből érzem, hogy amit kiválasztottam, valóban nekem sült-e? Minél nehezebb, annál jobb. A nagyobb súly, azonban nem jelent tömörséget, az igazán finom pékáruk tésztáját, sokféle maggal lazítják, könnyítik. A kedvencem úgy tele van szórva dióval, napraforgóval, tökmaggal, hogy már inkább sós sütemény, mint kenyér. És akkor még nem is beszéltem a fokhagymás, sajtos teljes kiőrlésű kifliről, amit uzsonnára eszem, a tönkölylisztből sütött pogácsáról, amivel reggel indítom a napot és a pur-pur lisztből sütött bagettről, amit akkor vásárolok, ha változatosságra vágyom. Összebarátkozom a közeli pékség munkatársaival, ők megismernek engem, én pedig mindent tudok a termékeikről, amikről szívesen és büszkén mesélnek, és azonnal szólnak, ha valami újdonságot sütnek ki. A család is osztozik a lelkesedésemben, szeretik, amit eléjük teszek. A teljes kiőrlésű kenyérből kevesebb is elég, hogy jóllakjak, megszűnik az évek óta tartó gyomorégésem, és elégedettséggel tölt el, hogy végre egészségeset eszünk az egyik legfontosabb táplálékunkból. Gyors és könnyű siker rögtön az elején és erre most nagy szükségem van!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: